ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 24 МАЙ В ТРЯВНА

май 22, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

В навечерието на един от най-светлите български национални празници 24 май, Община Трявна кани тревненци и гости на града за съвместно отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Трявна с участието на деца и възпитаници от общински детски градини и училища в града.

По традиция тържествата в Трявна ще започнат с изпращане на абитуриентите от Випуск 2023 в СУ „Петко Р. Славейков“ и празнична музикално-поетична програма, посветена на Деня на славянската писменост и култура. И тази година, кметът на Община Трявна официално ще поздрави зрелостниците с връчване на поздравителен адрес и плакет под формата на ключ с герба на Община Трявна.

Празничното отбелязване ще продължи с поднасяне на цветя пред барелефите на Петко и Пенчо Славейкови, както и пред паметника на Петко Славейков от ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна, директори на детски и учебни заведения, деца и ученици, които с трибагреници в ръце ще се отправят към старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Шествието ще премине по пешеходната улица на Трявна точно в 10:45 ч. с иконата на светите братя Кирил и Методий и участието на малчуганите от ДГ „Калина“ – гр. Трявна и ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, както и с участието на възпитаници от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна.

На сцената пред емблематичната за Трявна Часовникова кула деца и ученици ще изпълнят песнички и стихчета, посветени на 24 май, както народни хора и танци. Официално приветствие към всички присъстващи и поздравление по случай един от най-светлите и значими български национални празници ще отправи кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Тази година, навръх 24 май, 18 педагогически специалисти от Община Трявна ще бъдат наградени за принос в развитието на образованието и за издигане авторитета на образователните институции в общината. Отличените учители са с педагогически стаж над 30 и 40 години, както и такива с получени национални и международни награди – лични или на техни ученици, явили се на олимпиади, конкурси и състезания. Критериите и номинациите са определени от представители на Община Трявна, работодателите и СБУ към КНСБ. Педагогическите специалисти ще бъдат удостоени с плакети и грамоти, които ще бъдат официално връчени от кметът на Община Трявна в 12:00 ч. в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация Трявна.

Празничното отбелязване на 24 май в Трявна ще завърши с провеждането на Тържествена сесия на Общински съвет Трявна в многофункционална зала „Дръзновение“, на която с почетни знаци „За заслуги към Трявна“ ще бъдат удостоени Къна Георгиева и проф. д-р протойерей Людмил Малев.

Ето и пълната програма за празничното отбелязване на 24 май 2023 г. в Трявна:

24 май 2023 г.

Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

 

ПРОГРАМА 

09:30 ч. – Училищно тържество. Поздравление от г-жа Силвия Кръстева-кмет на Община Трявна и изпращане на Випуск 2023

Място: Двора на СУ „Петко Р. Славейков“, гр. Трявна

10:15 ч. – Поднасяне на цветя пред барелефа на проф. Пенчо Н. Райков от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна

Място: Музей „Райкова къща“

 10:35 ч. – Поднасяне на цветя пред барелефите на Петко и Пенчо Славейкови и пред паметника на Петко Славейков от г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна и инж. Стефан Петров – председател на Общински съвет Трявна, директори на учебни и детски заведения, ученици

10:45 ч. – Празнично шествие от паметника на Петко Славейков до площад „Капитан Дядо Никола“ с участието на учебни и детски заведения

11:00 ч. – Празничен концерт

Място: Площад „Капитан Дядо Никола“, гр. Трявна

 С участието на: ДГ „Светлина“ – гр. Трявна; ДГ „Калина“ – гр. Трявна; ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна

12:00 ч. – Награждаване на педагогически специалисти за принос в развитието на образованието и издигане авторитета на Община Трявна

Място: Тържествена зала на Община Трявна

 12:30 ч. – Тържествена сесия на Общински съвет Трявна

Удостояване с почетен знак „За заслуги към Трявна“ Къна Георгиева и проф. д-р протойерей Людмил Малев

Място: Заседателна зала № 403, Община Трявна