ПРИКЛЮЧИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА „МАШИНИ ОТ ДЪРВО“, СПЕЧЕЛЕН ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ МУЗЕЙ ЗА РЕЗБАРСКО И ЗОГРАФСКО ИЗКУСТВО В ТРЯВНА

юни 27, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

Екипът на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна приключи дейностите по поредния спечелен проект за финансиране от Министерство на културата – „МАШИНИ ОТ ДЪРВО“, касаещ реставрация и консервация на дървен струг и преса за гладене на вълнени платове, от фонда на Музея.

Отпуснатите средства за реставрация и консервация на пресата са 4 100.00 лв., като музеят е заплатил от собствени приходи сумата 820.00 лв. Стойността на реставрацията на струга е 3400.00 лв., участието от собствени приходи – 680.00 лв.

„Реставраторът Стефан Стефанов върна към живот двете културни ценности, които са важни експонати, допълващи информацията за инструментариума на занаяти и малки производства от началото на ХХ век. В този си вид те стават много добро нагледно средство за образователни и познавателни дейности“, коментира успешно приключилия проект директорът на СМРЗИ – гр. Трявна г-жа Юлия Нинова.

Пресата е експонирана в Райковата къща-музей, а струга – в Попангеловата къща.

Снимки: СМРЗИ-гр. Трявна