ЗАПОЧНА РЕМОНТА НА ПЪТЯ БАХРЕЦИ-ПРЕСТОЙ В ОБЩИНА ТРЯВНА

юни 28, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

КМЕТЪТ Г-Н ДЕНЧО МИНЕВ: „РАДВАМ СЕ, ЧЕ УСПЯХМЕ ДА ОСИГУРИМ ФИНАНСИРАНЕ! ТУРИЗЪМ СЕ ПРАВИ ТАМ, КЪДЕТО ИМА ХУБАВИ ПЪТИЩА! „

Поредният дългоочакван ремонт на територията на община Трявна вече започна. Това е пътят Бахреци – Престой, по който ежедневно преминават десетки жители, както и гости на района, които са преоткрили красотата на Балкана тук и развиват прогресивно туризма. За да има успешен такъв, обаче, трябват и хубави пътища, подчерта кметът на Община Трявна, който инспектира отсечката заедно с общински експерти.

„Едно от направленията, в които работим е туризмът! В момента се вдигна критерия, който имат туристите към нашия регион – те искат Интернет, искат хубави пътища. Това е част от програмата ни за по-добър туризъм, с по-хубави пътища. Тук се намираме пред къща „Бащино огнище“, оттук тръгва пътя, който е от Бахреци до Престой. Това е първият етап, който сме го съобразили да започва именно оттук, защото вторият етап ще бъде от Престой до Трявна и за да може техниката да тръгва отгоре надолу“, допълни още кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев.

Местната управа е категорична, че ремонтът не търпи повече отлагане, тъй като постъпвалите сигнали са много и е време Община Трявна да придобие един европейски облик с качествена инфраструктура.

„Има оплаквания към кметският наместник Сашо Станчев по отношение на компрометираните участъци. Лично аз го инспектирах – има дупки и сме заложили да направим един европейски път и да продължим Престой – Станчов хан, като на този етап сме запълнили дупките, но има какво да се желае още“, коментира местният управник.

Общата дължина на отсечката от Бахреци до Престой е 2 км и 800 м. с ширина на пътното платно от 6 м и 50 см. Финансирането се осигурява от държавния бюджет и е на стойност 3 266 000 лв.

„Дейностите, който ще бъдат извършвани са изкопни и насипни работи до достигане на проектните земни нива, след което ще бъде извършено насипване с трошенокаменна настилка 35 см. Ще бъде положен един пласт асфалтов бетон – 4 см неплътна смес и върху него износващ пласт от асфалтобетон плътна смес – 4 см. Ще бъдат оформени и профилирани банкетите по пътя, като ще бъдат извършени около 20 см изкопни и насипни работи пак до достигане на проектно земно ниво, след което ще бъдат насипани банкетите с трошенокаменна настилка“, информира инж. Радостина Пухтова – директор дирекция „Териториално и селищно устройство“ при Община Трявна.

По новия път ще бъдат положени съответните пътни знаци и хоризонтална маркировка, като ще бъдат запазени съществуващите габарити. По време на ремонта ще бъде въвеждана и поетапна организация на движението при спазване на всички безопасни условия на труд.