С ДОКОСВАЩ РЕЦИТАЛ ТРЯВНА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 148 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

май 2, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

На 01 май България отбеляза 148-та годишнина от обявяване на Априлското въстание и паметните дни, белязали завинаги нашата история. Трявна също се включи в тържественото честване с изключително докосващ и разтърсващ рецитал, който бе представен в парк Етнографски комплекс в града. Тежката история на Априлското въстание бе патосно изпълнена от Георги Тавров – актьор и учениците Димитър Цанев, Александра Йонкман, Кубрат Дончев и Георги Тавров – син от СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна.

Събитието бе уважено от кмета и заместник-кмета на Община Трявна, общински съветници, жители и гости на града, които лично поздравиха екипът за емоционалното представяне на историческите събития.

„Ако нашата свобода има олтар, ако има изгрев, ако има име, те и трите са там – в Април на 1875 година. Априлското въстание беше нашето революционно кръщене. Между пукването на първата му пушка и последния писък, историята ни пази няколко славни дни – колкото велики, толкова и трагични като спомен“, бяха само част от думите, произнесени в парк „Етнографски комплекс“ по време на рецитала. Изнесеното представление запозна публиката с исторически факти относно избухването на въстанието, включването на Трявна в него и предисторията на 500-годишното османско робство, под което е било България до нейното освобождение.

Краят на програмата постави почетен салют от представителите на Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“, които също се преклониха пред паметта на загиналите.

*Бяла черква, Мусина, Михалци, Батошево, Кръвеник, Дряновския манастир са само част от Априлската епопея. На 05 май 1876 г. тържественият звън на църковните камбани оповестява началото на въстанието си в Трявна. Под развятото знаме се събират предимно иконописци. Така Трявна се записва в историята с четата на зографите. На 05 май от дома на Цаню Захариев е изнесено и развято знамето. Иконописецът Симеон Цонев-Моната го понася към чаршията в Горната махала с думите: „тъй ще направя сал излезе всякой“. Пътят от тревненския мегдан до с. Новата махала, Габровско, извървяват без да знаят изхода. На 09 май четата, наброяваща 100-120 души, в сражението с башибозук и редовна войска, въстаниците са обградени и по нареждане на войводата Христо Патрев се разпръсват. Единствен от тревненската чета загива иконописецът Петър Генчев, станал жертва на предателство. На 27 май 1876 г. в четата на Таньо войвода загива тревненецът Кара Петър. На 10 май в Трявна пристига началникът на Търновския гарнизон Фазлъ паша, заплашвайки с изтребление и пълно разрушение на селището. С много гощавки, тревненска ракия и подкуп, надвишаващ данъка за две години напред, местните първенци успяват да спасят селището от опожаряване. По негово нареждане са арестувани около 30 тревненци – „намесени в разбойничество“. Оковани във вериги, под конвой те били откарани в Търново и разпитвани от извънредния съд. 

„Така се завърши паметното наше въстание след големи усилия и жертви…“, пише Цаню Шишков, „…след което щеше да бъде унищожен и самият наш градец от аскеря на Фазлъ паша“

Целият запис от рецитала може да откриете на двете ни официални FB страници – „Община Трявна“ и „Денчо Минев – Кмет на Община Трявна“.

Поклон пред паметта на славно загиналите герои в името на България!