СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ 50 ГОДИНИ – УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ И ВОДА ЗА ХОРАТА В МЕСТНОСТТА ДАНОВА ПОЛЯНА И ВАРЕНИЦАТА В ТРЯВНА

юни 26, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

„НИЕ СМЕ МНОГО ОЧАРОВАНИ И НЕ МОЖЕ ДА ПОВЯРВАМЕ, ЧЕ НИ СЕ СЛУЧВА ТАКОВА НЕЩО“, СПОДЕЛЯТ ЖИВУЩИТЕ СЕМЕЙСТВА В РАЙОНА

Един от проектите на Община Трявна, по който се работи в момента е изграждането на водопроводна мрежа в местността Данова поляна и Вареницата в града. Изключително приветлив, слънчев и красив район, който през последните десетилетия се превърна в предпочитано място за инвестиции и живот от страна на млади хора и семейства. Повече от 50 години, обаче, основен проблем тук е липсата на водоснабдяване, улично осветление и качествена инфраструктура. Това веднага нарежда квартала сред работните приоритети на кмета на Община Трявна г-н Денчо Минев, който приема нещата присърце още по време на своята кампания.

„Още преди изборите сме говорили и аз много се радвам, че едно по едно нещата се случват. Имахме среща с това младо семейство и гражданите на този квартал и аз като видях – няма път, няма осветление, няма вода и тогава още им казах, че нищо не обещавам, но ще работим едно по едно за решаване на техните проблеми. Ето днес вече имат ток, благодарение на общинска администрация, която успя да намери начин да удовлетвори моите искания, да осигурим отделно междинно отчитане на ел. техниците, които успяха да сложат лампите и хората вече оценяват“, сподели днес кметът на Община Трявна, който отново посети на място живущите в района.

„Всяка година са идвали кметовете, които са се кандидатирали, говорили сме с тях, всички са казвали „Да, само да влезем във власт – ще оправим пътя, ще оправим осветлението, всичко ще бъде наред!“, но така всяка година само си приказваме и абсолютно никакво развитие. Ние даже сме много очаровани и не може да повярваме, че ни се случва такова нещо“, споделя младо семейство, което живее от години там.

Водопроводът в местността Данова поляна и Вареницата ще бъде завършен до края на месец септември тази година. Водата ще достига до имотите по гравитачен път, чрез помпена станция, захранвана от градската водопроводна мрежа.

Като станеше нещо с водопровода, всеки се сдобиваше с вода, както може. С цистерните ходим, пълним, имаме си един геран, който сме си направили и оттам ползваме водата. Осветление никога не е имало, тук като стане вечер е пълен мрак, нищо не се вижда и е много страшно. Но благодарение на нашия кмет Денчо Минев за нула време вече имаме осветление, водопровод вече има, съвсем скоро ще тръгне и водата и сме много щастливи, направо нямаме думи, с които да опишем радостта си…остана само пътя и тук ще стане едно приказно, райско местенце“, допълват още хората.

Проектът е на стойност 1 209 400 лв. и е включен в инвестиционната програма за общински бюджети на държавата за тази година. Споразумението бе подписано в средата на месец февруари и е част от общо десетте одобрени проектни предложения на Община Трявна за финансиране от държавния бюджет.

По време на срещата днес стана ясно, че са осигурени средства и за проектиране на пътя до къщите в квартала, което ще реши и последния проблем на хората там.