ТРЯВНА ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 138 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ С ТЪРЖЕСТВЕНА ПРОГРАМА

август 30, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПО ТРАДИЦИЯ ИСТОРИЧЕСКОТО СЪБИТИЕ СЕ ОТБЕЛЯЗВА ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ, ЧИЯТО ЛИЧНОСТ Е СВЪРЗАНА СЪС СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ 

На 06 септември 2023 год. България ще отбележи една от най-важните и паметни дати в своята история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, състояло се през 1885 година. Този акт поставя трайните и стабилни основи на обединението на нашите сънародници и е първа крачка към обявяване на Независимостта на страната ни.

По традиция възрожденска Трявна също ще отбележи паметното събитие с тържествена програма пред паметника на видния български поет, публицист, фолклорист и политик Петко Славейков, който е свързан със Съединението на България. Точно в 10:00 ч., в парка пред Районен съд – гр. Трявна своето слово ще отправи кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която ще поздрави всички жители и гости на града по случай предстоящия празник.

Тържествената програма ще продължи с патриотични изпълнения на децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна и ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които заедно със своите преподаватели, за пореден път, ще покажат и докажат своето родолюбие.

Край на отбелязването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Трявна ще постави традиционното поднасяне на венци и цветя от ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна и признателни граждани.

*С указ на Княз Александър I, през 1885 година Петко Славейков е назначен за член на Комисарството в Южна България и заедно с д-р Георги Странски и Йоаким Груев има за задача да ръководи бившата автономна област Източна Румелия до окончателното административно и юридическо сливане с Княжество България. Днес градът ни споменава и името на капитан Райчо Николов – нашият земляк от близкото село Райковци, нелепо загинал в Пловдив при обявяване на Съединението, който едва 14-годишен преплува Дунава, за да предупреди руските войски за готвеното от турците настъпление!