ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ПРОГРАМА И ШЕСТВИЕ В ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 151-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

февруари 9, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

На 18 февруари 2024 г. България ще отбележи 151 години от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски. Човек, превърнал се в национален герой, пример за доблест, чест, отдаденост и безстрашие. По традиция годишнината ще бъде отбелязана и във възрожденска Трявна, където по неофициални сведения Дяконът е идвал осем пъти.

Тази година честванията ще започнат в навечерието на паметната дата с „Разкази за Левски“ в общинските училища. В седмицата от 12 до 16 февруари небезизвестният местен актьор Георги Тавров ще се срещне с ученици от начален етап, на които ще представи интересни и запомнящи се факти от живота и делото на Апостола на Свободата.

Паралелно с новата инициатива тази година се реализира и традиционната такава за детско творчество „Левски в Трявна“, която има за цел да затвърди родолюбивото чувство у подрастващите и почитането към героите на България. Крайният срок за предаване на рисунките е до 17:00 ч. на 14 февруари 2024 г. в „Деловодството“ на Община Трявна. Повече информация относно участието в инициативата може да откриете ТУК.

18 февруари ще бъде отбелязан със заупокойната панихида в памет на Васил Левски – йеродякон Игнатий в църквата „Св. Георги“ в Трявна, която ще започне в 10:30 ч. Светата обител ще събере ръководството на Община Трявна, Общински съвет Трявна, представители на Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“ и признателни граждани, които ще почетат националния ни герой.

Програмата продължава с възпоменателно шествие, което ще премине по главната улица „Ангел Кънчев“ и ще достигне до Попангеловата къща към Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, където е и барелефа на Апостола. Предвидено е поднасяне на венци и цветя от ръководството на местната власт, след което отбелязването на 151-та годишнината ще премине в двора на музея.

Събитието включва патриотичен рецитал „Думи за Левски“, което ще бъде водено от актьора Георги Тавров съвместно с ученици от СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна. Своите почетни слова ще отправи също кметът на Община Трявна, който навръх паметната дата ще отличи и всички участвали в тазгодишната инициатива за детско творчество „Левски в Трявна“.

Честванията по повод 151 години от обесването на Васил Левски в Община Трявна ще приключат на 19 февруари 2024 г. /понеделник/ с патронния празник на ОУ „Васил Левски“ в Плачковци.